Cleantron TFA2020

Cleantron introduceert krachtig, modulair batterijsysteem voor elektrische voertuigen

Cleantron heeft een krachtig batterijsysteem ontwikkeld voor lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische scooters en minicars. High Power Multi Pack Configuration (HP MPC) technologie combineert een ingebouwde lithium-ion accu met compacte, draagbare lithium-ion batterijen en een DC/DC-converter. Voertuigfabrikanten kunnen hiermee hogere vermogens genereren terwijl er geen extra laadinfrastructuur nodig is. Het gepatenteerde systeem is een revolutie op het gebied van e-mobiliteit en biedt perspectief voor het elektrisch vervoer van personen en goederen voor persoonlijk en zakelijk gebruik.

Elektrisch rijden is in, maar veel landen kunnen de laadinfrastructuur in stedelijke omgevingen niet (voldoende) uitbreiden. Dat belemmert een verdere opmars van e-mobiliteit met elektrische voertuigen en LEV’s (Light Electric Vehicles). Bovendien zijn verwisselbare batterijen vaak zwaar en moeilijk te hanteren en beperken ze de prestaties van het voertuig. Daarom ontwikkelde Cleantron modulaire technologie om de capaciteit te vergroten (Multi Pack Configuration of MPC) en meer vermogen te genereren (High Power MPC). High Power MPC is een grensverleggend batterijsysteem dat de energietransitie in het vervoer kan faciliteren.

Geen concessies: drie-in-één

Cleantron heeft jarenlange ervaring met de ontwikkeling en productie van 48V draagbare lithium-ion batterijen. Op basis van deze expertise ontwikkelde een speciaal ingenieursteam het High Power MPC systeem. Dit is een geïntegreerd systeem waarin één vaste lithium-ion accu met hoog vermogen (High Power) en een of meer lichtgewicht, draagbare lithium-ion accu’s (voor capaciteit) via een speciale, unidirectionele DC/DC-converter van Cleantron intelligent samenwerken zonder aan prestaties (bereik en vermogen) in te boeten. Om te garanderen dat het voertuig zowel lang kan rijden als goed kan accelereren, zorgen de draagbare batterijen voor zo veel mogelijk energie (kWh) en de vaste accu voor maximaal vermogen (W). Zowel het draagbare batterijdeel als de vaste accu voldoet aan de veiligheidseisen van ECE R100 (elektrische voertuigen) en NEN-EN 50604-1 (oplaadbare lithium accu’s).

Draagbare, aanraakveilige lithium-ion batterijen

Cleantron heeft het draagbare deel zo ontworpen dat zo veel mogelijk energie (2 tot 2,5 kWh per batterij) met zo licht en compact mogelijke batterijen wordt geleverd. Een voertuigcompartiment kan meerdere laagspanningsbatterijen (minder dan 60V) bevatten. De eindgebruiker kan de aanraakveilige batterijen dus zonder risico wisselen. De draagbare batterijen wegen maximaal 10 kg en zijn dus echt draagbaar. Om dit lage gewicht te bereiken, beperkt Cleantron het ontladingsvermogen, zodat lichtere bedrading en kleinere connectoren kunnen worden toegepast en slijtage van de accucellen wordt beperkt. Daarnaast maken de compacte afmetingen van het batterijcompartiment het wisselen van batterijen eenvoudig. De draagbare batterijen worden parallel geschakeld via het reeds bestaande Cleantron MPC systeem. Dit systeem regelt de communicatie tussen de batterijen, die om veiligheidsredenen allemaal hun eigen BMS (Battery Management System) hebben. Het MPC systeem bepaalt op basis van de laadstatus van de draagbare batterijen welke batterij geactiveerd moet worden en schakelt daar automatisch en naadloos naar over. Het aantal te koppelen batterijen is in principe eindeloos; het lage gewicht van de draagbare batterijen maakt het MPC systeem daarmee modulair van opzet.

Verschillende DC/DC-converters

De DC/DC-converter zorgt dat de draagbare batterijen het High Power deel van het systeem (de vaste accu) bijladen. Via de converter loopt er een lage, constante ontlaadstroom van de draagbare batterijen naar de vaste accu. Door het ontbreken van pieken vinden er minder opwarming en slijtage van de vaste accu plaats en wordt deze optimaal benut. Cleantron biedt keuze uit drie typen converters (48/48 V, 48/100 V en 48/400 V) voor verschillende aandrijflijnen.

Vaste lithium-ion accu naar keuze

Cleantron kan voor het vaste batterijdeel een laagspannings- of hoogspanningsaccu leveren, passend bij de betreffende aandrijflijn en prestatie-eisen. Daarnaast is er, afgestemd op het gebruik, keuze uit batterijen van verschillende chemische samenstelling, met name LFP en LTO (laagspanning) en NMC en NCA (hoogspanning). De vaste batterij heeft een capaciteit naar keuze tussen 1 en 60 kWh. Cleantron kan op basis van deze keuzemogelijkheden het optimale batterijdeel configureren, rekening houdend met kosten, prestaties en levensduur.

Optimaal voor elke toepassing en actieradius

Het nieuwe High Power MPC systeem biedt voertuigfabrikanten de mogelijkheid om draagbare batterijen en een vaste accu toepassingsspecifiek en optimaal te combineren. Het systeem is bijzonder geschikt voor micromobiliteit (tweewielers, zoals elektrische motoren en scooters, en minicars), stadsdistributie (last mile delivery cargo), meerpersoonsvervoer (taxi’s en busjes) en maritieme toepassingen (sloepen, watertaxi’s en motorjachten). Door klantgericht mee te denken, kan Cleantron voor elke toepassing en actieradius de optimale configuratie ontwerpen en samenstellen. Voor meer informatie, kunt u het webartikel lezen op onze website: www.cleantron.nl/highpower-mpc